Dnes ráno mi v poštovní schránce (ne v elektronické, ale v klasické schránce na papírovou poštu) skončila nenápadná obálka na mé jméno s odesilatelem hromadné korespondence sídlícím na jednom pražském P.O. Boxu. V obálce byla papírová kartička převázaná gumičkou a s jediným řádkem textu. Ten obsahoval URL, jehož majitel spoléhá na přirozenou lidskou zvědavost, co se za tímto URL skrývá. Také jste obdrželi lístek s adresou www.nova-flexibilita.com/Příjmení-Jméno?
Poučen z různých případů, kdy se kouknutím na nějaké jedinečné URL zavážete k odběru nějakého předraženého produktu, jsem do prohlížeče zadal pouze nova-flexibilita.com bez dalších znaků. Web mi následně sdělil, že mám adresu opsat přesně. Pokud jste zvědaví jako já, stačí za lomítko dopsat Novak-Jan a rázem se vám objeví flashová prezentace s reklamou jedné společnosti, která nabízí produkty spojené s kancelářskými prostorami.
Pro informaci, zde je výpis údajů o dané doméně. Získat jej můžete například pomocí nástroje Whois. Adresa je registrována na pana Freese z Düsseldorfu. také vám ve schránce přistálo něco podobného?
%
% =============
% PSI-USA, Inc.
% =============
%
% This is the PSI-USA, Inc. WHOIS server.
%
% All requests are logged.
%
% Requesting IP: —-
% Requesting URL: http://whois.psi-usa.info
% Requesting Object: domain nova-flexibilita.com
% Timestamp: 2010-06-10 15:08:49
%
% You can see the policy that you agree by submitting a query to this server:
% whois -h whois.psi-usa.info POLICY
domain: nova-flexibilita.com
status: LOCK
owner-c: LULU-10702096
admin-c: LULU-10702096
tech-c: LULU-9729401
zone-c: LULU-9729401
nserver: dns.typo3server.com
nserver: ns2.typo3server.com
nserver: ns3.dnsmittwald.de
created: 2009-12-15 18:20:46
expire: 2010-12-15 17:20:46 (registry time)
changed: 2009-12-15 19:10:17
[owner-c] handle: 10702096
[owner-c] type: PERSON
[owner-c] title:
[owner-c] fname: Uwe
[owner-c] lname: Freese
[owner-c] org:
[owner-c] address: Kaiserswertherstr. 135
[owner-c] city: D�sseldorf
[owner-c] pcode: 40474
[owner-c] country: DE
[owner-c] state: DE
[owner-c] phone: +49-211-749693-648
[owner-c] fax: +49-211-749693-699
[owner-c] email: c.rohr@eurorscg-4d.de
[owner-c] protection: B
[owner-c] updated: 2009-10-13 13:21:20
[admin-c] handle: 10702096
[admin-c] type: PERSON
[admin-c] title:
[admin-c] fname: Uwe
[admin-c] lname: Freese
[admin-c] org:
[admin-c] address: Kaiserswertherstr. 135
[admin-c] city: D�sseldorf
[admin-c] pcode: 40474
[admin-c] country: DE
[admin-c] state: DE
[admin-c] phone: +49-211-749693-648
[admin-c] fax: +49-211-749693-699
[admin-c] email: c.rohr@eurorscg-4d.de
[admin-c] protection: B
[admin-c] updated: 2009-10-13 13:21:20
[tech-c] handle: 9729401
[tech-c] type: ROLE
[tech-c] title:
[tech-c] fname: Mittwald
[tech-c] lname: Hostmaster
[tech-c] org: Mittwald CM Service GmbH & Co KG
[tech-c] address: Koenigsberger Strasse 6
[tech-c] city: Espelkamp
[tech-c] pcode: 32339
[tech-c] country: DE
[tech-c] state: DE
[tech-c] phone: +49-5772-293-100
[tech-c] fax: +49-5772-293-333
[tech-c] email: support@mittwald.de
[tech-c] protection: A
[tech-c] updated: 2010-04-20 19:45:59
[zone-c] handle: 9729401
[zone-c] type: ROLE
[zone-c] title:
[zone-c] fname: Mittwald
[zone-c] lname: Hostmaster
[zone-c] org: Mittwald CM Service GmbH & Co KG
[zone-c] address: Koenigsberger Strasse 6
[zone-c] city: Espelkamp
[zone-c] pcode: 32339
[zone-c] country: DE
[zone-c] state: DE
[zone-c] phone: +49-5772-293-100
[zone-c] fax: +49-5772-293-333
[zone-c] email: support@mittwald.de
[zone-c] protection: A
[zone-c] updated: 2010-04-20 19:45:59
5 Responses to Nova-flexibilita.com: další forma spamu, tentokrát využívající klasickou poštu
Pod
Červen 10th, 2010 at 21:38
! Dik. Dobrý. Tak to nebylo tak nebezpečný. ale odkud asi ziskali jména ?
Jan Novak :o)
Červen 15th, 2010 at 13:47
Ano, také mi to přistálo ve schránce a postupoval jsem stejně a se stejným výsledkem.
Rejpal
Červen 23rd, 2010 at 15:45
Jména asi získali náhodně z nějakého veřejného registru, řekl bych.
Doomm
Srpen 8th, 2010 at 14:13
Zaujímavá forma spamu, s takouto cestou som sa ešte nestretol. Každopádne neverím, že je čo i len natoľko účinná, ako klasický spam. Cesta k inzerovanej stránke je na BFU príliš zložitá
Martin
Srpen 3rd, 2011 at 19:04
Na co uz ludia nepridu